torstai 3. toukokuuta 2018

Valeuutiset

Valeuutisten historia 2015 vuoden jälkeen  

 

Puhe ns. valeuutisista alkoi näyttävämmin vasta vuoden 2015 jälkeen, mahdollisesti vasta vuonna 2016. Merkittävin tapahtuma vuoden 2015 aikana oli laaja turvapaikanhakijoiden aalto useisiin Euroopan maihin ja vuoden 2016 lopussa Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Kummallakin seikalla oli epäilemättä vaikutus siihen, miten "valeuutisista" alettiin puhua entistä enemmän

Turvapaikanhakijoiden kohdalla puhuttiin taukoamatta hädänalaisista apua tarvitsevista syyrialaisista naisista ja lapsista. Viesti näkyi niin uutiskuvissa kuin yksittäisissä päivän uutisissa. Jos asioita ei seurannut kovinkaan tarkasti, niin oli hyvin vaikeaa saada tarkkaa tietoa millaista väkeä Suomeen saapui. Vasta kansalaisten omat havainnot toivat tilanteelle valaistusta. Uutisointi myös muuttui 2015 elokuun tienoilla, joten tavallaan oikeaakin tietoa alkoi tulla, mutta monta kuukautta myöhemmin kuin sitä olisi pitänyt tulla.

Valeuutisiin ovat viitanneet myös useat kansalaiset, jotka ovat nyttemmin tunnettuja maahanmuuttokriittisistä piireistä. Heidän omat havaintonsa eivät vastanneet sitä tietoa, joka oli saatavilla valtamedioista. Aiheeseen liittyviä kommentteja löytyy mm. Dokumenttiprojekti: Kiehumispiste tv-dokumentista, joka kertoo yhden vastamedian Kansalainen.fi taustatarinan.

Donald Trumpin kohdalla "valeuutisista" ja "vaihtoehtoisista faktoista" on puhuttu milloin missäkin yhteydessä. Trumpin ehdokkuus ei koskaan perustunut eliiitin ja valtamedian tuelle, vaan tuki tuli suoraan kansalta. Tämä herätti valtavasti raivoa ja syyksi suosiolle on väitetty milloin mitäkin sopivaa kohdetta mm. Venäjää, valeuutisista, somea jne., ihme kun ei kansalaisia.

Käytännössä tiedotusmonopolin omaavat tahot ovat syyttäneet Trumpia kaikilla mahdollisilla keinoilla, koska Hillary Clintonin piti olla varma voittaja eliitin ehdokkaana. Trump on toisaalta omalla toiminnallaankin saanut kohuja aikaiseksi, jotka ovat kääntyneet helposti häntä vastaan. Tälläinen tapaus nähtiin mm. virkaanastujaisissa, jossa puhuttiin ennätysyleisöstä, vaikka Obaman kohdalla yleisöä olisi ollut enemmän.

Valeuutisia Suomesta


Esimerkki 1: Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin lausunto A2-illassa (1), kun mainitsi miten Suomessa tiedetään kaikkien turvapaikanhakijoiden taustat.
   Vielä nykypäivänäkään nämä asiat eivät ole selville ja tuskin tulevat koskaan olemaan. Tämä tuli ilmi viimeistään Turun terroristin yhteydessä, kun esiintyi valeidentiteetillä. Samoin iso osa Suomeen tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista on osoittautunut täysikäiseksi, vaikka tutkimuksissa käytetään usein parin vuoden ikähaarukkaa tutkittavan eduksi, esimerkkinä yksi uutinen aiheesta (2).

Ajankohta tiedolle oli tuolloin merkittävä. Pidemmän aikaa olivat olleet turvapaikanhakijoiden taustat keskustelun aiheena eli tiedettiinkö niistä tarpeeksi. Uutisointi oli ollut myös alusta asti ongelmia vähättelevää, suurimmaksi ongelmien aiheuttajaksi nähtiin kantasuomalaiset turvapaikanhakijoita vastustavat tahot.

Esimerkki 2: Iltalehti: "Olen aivan järkyttynyt" Rasistista nimittelyä, tönimistä ja repimistä: Raskaana oleva musliminainen kertoo joutuneensa kaltoin kohdelluksi Itiksessä 11.9.2016 (3).
   Tapauksesta levisi nopeasti video, joka sai paljon julkisuutta. Mikään uutisessa oleva tieto ei pitänyt paikkaansa. Nainen oli nimeltään Maryam Askar, joka oli tullut tunnetuksi vastustaessaan maahanmuuttokriittisten piirien mielenosoituksia ja poliiseja (4). Mitään pahoinpitelyä ei ollut koskaan tapahtunut, vaan naista ei ainoastaan laskettu mielenosoitusta häiriköimään. Hän ei ollut siis joutunut minkäänlaisen joukkopahoinpitelyn uhriksi, vaikka väitti aivan muuta. Iltalehdestä uutinen levisi MTV:hen ja HS:ään. Saman päivän aikana levisi samojen toimittajien silmien eteen video tapahtumista, mutta uutista ei korjattu miksikään. Poliisi joutui erikseen tiedottamaan, ettei mitään pahoinpitelyä ollut tapahtunut (5).

Tässä tapauksessa valeuutisilla haluttiin saada mielenosoitukset loppumaan alueelta. Niissä vastustettiin massamaahanmuutosta seuraavaa kehitystä ja Alexander Stubb oli aiemmin todennut, miten "Itäkeskukseen kun menee, niin se on kuin Somalia. Se on hieno paikka" (6).

Esimerkki 3: Helsingin Asema-aukion pahoinpitely. Pahoinpitelyyn syyllistyi SVL:n Jesse Torniainen. Uutisointi tapauksesta oli kokonaisuutena täysin valehtelevaa.
   Lukuisissa uutisissa ja varsinkin YLE:n TV-uutisissa 20.9.2016 sanottiin uhrin kuolleen paikan päällä pahoinpitelyn seurauksena. Todellisuudessa uhri vietiin sairaalahoitoon pahoinpitelyn jälkeen ja vielä sairaalahoidossakin käytti valtavasti huumeita, kotoutui sieltä vastoin lääkärien suosituksia ja huumeiden käyttö jatkui kotona. Kuoli aivoverenvuotoon, jonka tiedetään normaalitilanteessa johtuvan liiallisesta huumeiden käytöstä. Sai katuun pudottuaan päävamman, joka saattoi edesauttaa kuolemaa. Oikeudessa ei Jesse Torniaista saatu syytettyä edes kuolemantuottamuksesta.
   Heti valeuutisoinnin jälkeen oli vielä A-Studio (7), jossa kysyttiin pääministeri Juha Sipilältä kantaa tapauksen käsittelyyn, kun ensin oli valehdeltu ummet ja lammet TV-uutisissa kansalaisille.

Valehtelu oli missä tahansa mittakaavassa erittäin laajamittaista. Toimittajilla oli varmuudella tarkka tieto tapahtumista alusta lähtien, mutta tietoisesti valehdeltiin siitä kansalaisille niin paljon kuin pystyttiin. Valeuutisointia levitettiin kaikkiin mahdollisiin tiedotusvälineisiin ja uhrista jaettiin varsinkin aluksi vuosikymmeniä vanhoja kuvia, jolloin uhri näytti paljon ikäistään nuoremmalta.

Uhrin julkisuuskuvassa keskityttiin luomaan hänestä ns. kunnollinen kansalainen, vaikka päihteiden käyttö alkoholin, huumeiden ja pillereiden kautta oli ollut vuosikymmeniä jatkuvaa. Uhri oli mm. päässyt Poliisit tv-sarjaan, kun oli päihteiden käytön vuoksi löytynyt lumihangesta. Lisäksi uhri oli sanonut netissä lauseita juutalaisista, jotka voisi helposti tulkita vihapuheeksi.

Valeuutisoinnin pääideana oli mitä todennäköisemmin saada kiellettyä SVL, mutta lisäksi muutkin maahanmuuttoa kritisoivat järjestöt ja tahot. Varsinkin YLE:n tietoinen temppu tehdä tietoista valeuutisointia TV-uutisissa ja kysyä sen jälkeen pääministeri Juha Sipilältä tapauksesta oli härskiydessään aivan omaa luokkaansa oleva temppu.
  
Esimerkki 4: Imatran kolmoismurha.
Imatralla tapahtui suomalaismiehen tekemä kolmoismurha vuonna 2016. Nopeasti alkoi levitä kohu, kuinka Twitterissä olisi lähetetty "Imatran Uutiset"-tilillä valeinformaatiota tapaukseen liittyen. Tekijän kuvattiin valetilillä olevan "rasistinen oikeistoaktiivi puolustusvoimien henkilökunnasta" ja hän olisi valinnut tietoisesti venäläisiä uhreiksi.
  Uutisoinnissa herätti moni seikka ihmetystä. Ensinnäkin anonyymi Twitter-tili, jolla ei ollut ollenkaan seuraajia huomioitiin lähes salamannopeasti tunnettujen suomalaisten infovaikuttajien Twitter-tileillä ja heti tiedettiin kyseessä olevan venäläinen trollitoiminta. MV-lehdessä onkin sopiva arvio tapahtuneesta:
"""Suomi osallistui juuri perjantaina 2.12.2016 päättyneeseen Naton johtamaan Cyber Coalition 2016 –harjoitukseen. Päivystävät kyber-toimittelijat ja –sotilaat olivat heti osoittamassa vahtivuoronsa ”venäläismielistä disinformaatiota” vastaan, kun tökerö twitter-sivu ilmaantui. Samalla julistettiin sanomaa venäläismielisten ja Venäjän disinformaatiosta ylipäätänsä.""" (8)
 YLE oli vieläpä saanut haastateltua tekijää, vaikka saman uutisen mukaan tekijää ei saatu edes jäljitettyä.

"""Yle tavoitti yhden valetilin käyttäjän maanantaina Twitterissä. Hän ei suostunut kertomaan henkilöllisyyttään, eikä sitä ole voitu jäljittää. Hän poisti valetilin heti sen jälkeen, kun oli kertonut Ylelle ajatuksiaan.
Tavoitettu ihminen väittää olevansa yli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asuva yksinäinen ja syrjäytynyt mies. Motiivikseen hän kertoo sen, että hän nauttii huijaamisesta ja pitää sitä helppona.""" (9)

Kaikki tiedot puhuvat sen puolesta, että kyseessä oli tietoinen harjoitus. Näitä tietoja ovat mm.
1. Uutisen nopea leviminen tietyissä piireissä, vaikka sen näkyvyys oli olematon. Somealustojen viestit perustuvat aina suosiolle, anonyymit viestit eivät saa ollenkaan näkyvyyttä.
2. Twitter-viestissä nousivat esiin niin puolustusvoimat, oikeistoaktiivit, venäläiset jne. Tälläiset avainsanat eivät ole käytössä yleisesti.
3. YLE sai kummallisesti kiinni anonyymin Twitter-tilin yhden käyttäjän, vaikka käyttäjää ei saatu uutisoinninkaan mukaan jäljitettyä mtienkään Toisin sanoen uutisoinnissakin voi saada käsityksen kuin käyttäjiä uskottiin olevan useampia ja miksi kyseinen trollaaja olisi antanut yhtäkkiä haastattelun YLE:lle.
4. Tekijän profiloi itsensä YLE:n uutisessa "syrjäytyneeksi kantasuomalaiseksi mieheksi, joka vain nauttii trollaamisesta". Tälläinen luonnehdinta olisi aivan absurdi, jos sitä ei ole tietoisesti tehty jonkun muun toimesta.

Idea trolliharjoitukseen saatiin mitä todennäköisemmin Naton omasta harjoituksesta edelliseltä päivältä. Imatran kolmoissurma sattui sopivasti samoihin aikoihin, joten sitä haluttiin käyttää harjoituksen välineenä. Todennäköisesti kaikki mukana olevat näkyvät toimijat tiesivät kyseessä olevan harjoituksen ja siitä oli sovittu etukäteen.

Koomista kaikessa on ollut oman harjoituksen käyttäminen esimerkkinä vastamedioiden valeuutisoinnista ja sen vaikutuksista suomalaiseen yhteiskuntaan. Mitään muita näkyviä esimerkkejä ei ole edes vuosien saatossa esitetty ja viime vuosina on omaa keksittyä harjoitusta esitetty sellaisena. Oli myös hyvin kyseenalaista liittää vastikään tapahtunut oikea kolmoissurma keksittyyn harjoitukseen ja valehdella tapauksesta vielä myöhemminkin.

Valeuutiset eivät olekkaan valeuutisia


Ylempänä olevat esimerkit valeuutisoinnista olivat peräisin suomalaisista valtamedioista. Yleisesti ottaen suomalaista valtamediaa voi silti pitää hyvin luotettavana. Esimerkkejä valeuutisoinnista on hyvin vaikeaa löytää, jos ei ole tarkemmin seurannut uutisointia. Usein on saatettu jättää tietoisesti jotakin mainitsematta tai uutisoimatta, joka voi olla paljon pahempaa kuin virheellinen uutisointi. Valtaosa suomalaisista pitää valtamedian uutisointia myös luotettavana ja niitä käytetään yleisesti tärkeimpänä tietolähteenä.

Virallisen narratiivin mukaan kyseiset esimerkit eivät tietysti ole valeuutisia, vaan aivan normaalia uutisointia. Valeuutiset ovat peräisin valemedioista eli vastamedioista/vaihtoehtoehtoismedioista, joita ei tietenkään voi pitää luotettavina lähteinä. Tarkoitus on suojella tietomonopolin pysymistä samojen toimijoiden käsissä. Ennen kaikkea tiedossa on kyse vallasta ja sitä ei tietenkään haluta menettää.

Vastamedioiden ongelmat ja hyvät puolet


Vastamedioiden kohdalla yksi ongelma on usein resurssien puute ja kyseenalaisten lähteiden käyttö. Resurssien puute näkyy varsinkin mm. kirjoitusvirheissä ja tietojen heikommassa tarkastusasteessa. Lähteiden käytössä saatetaan hyväksyä mikä tahansa sivusto sellaiseksi, vaikka tiedettäisiin kyseessä olevan erittäin epäluotettava taho.

Yleisesti ottaen luotettavuusarvo vastamedioilla on vähäisempi. Kuitenkin uutisoinnin politisoituminen valtamedioissa on johtanut sellaiseen ongelmaan, että oikean tiedonsaannin kannalta on nykyisin entistä tärkeämpää seurata myös vastamedioita. Eivät väärät- ja valeuutiset lopulta pelota ketään, vaan ne oikeat.
Lähteet:

1. YLE Areena: Päivi Nerg kertoo Suomessa tiedettävän jokaisen turvapaikanhakijan taustan A2-ilta: Turvattomuus-ilta https://areena.yle.fi/1-3081799 2.3.2016
2. Kaleva: Valtaosa ikä­tes­ta­tuis­ta tur­va­pai­kan­ha­ki­jois­ta on osoittautunut täysi-ikäiseksi
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/valtaosa-ikatestatuista-turvapaikanhakijoista-on-osoittautunut-taysi-ikaiseksi/725122/ 14.4.2016
3. Iltalehti: "Olen aivan järkyttynyt": Rasistista nimittelyä, tönimistä ja repimistä: Raskaana oleva musliminainen kertoo joutuneensa kaltoin kohdelluksi Itiksessä. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016091122296437_uu.shtml 11.9.2016
4. MV-lehti: Maryam Askarista video. https://mvlehti.net/2016/08/27/paivan-video-natsien-katyrit-kytat-siat/ 27.8.2016
5. Poliisi.fi: Mediassa olleet teonkuvaukset eivät pitäisi paikkaansa. http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet/1/1/tallinnanaukion_tapahtumat_11_9_2016_51626
6. MV-lehti: Alexander Stubb: Itäkeskus on kuin Somalia. https://mvlehti.net/2015/08/29/stubb-itakeskukseen-kun-menee-se-on-kuin-somalia-se-on-hieno-paikka/ 29.8.2015
7. A-studio: Juha Sipilä joutuu kommentoimaan asema-aukion pahoinpitelyä valeuutisoinnin jälkeen https://areena.yle.fi/1-3062190 20.9.2016
8. MV-lehti: Imatran kolmoismurhan uutisoinnista https://mvlehti.net/2016/12/04/suomen-kybersotilaat-esittelevat-itseaan-imatran-kolmoismurhan-avulla/ 4.12.2016
9. YLE: Trollin haastattelu https://yle.fi/uutiset/3-9336510 5.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti