maanantai 7. toukokuuta 2018

Somekohut


Somekohut ovat viime aikoina vallanneet medioita. Vitsissä toimittajan kaveri kirjoittaa someen eli sosiaaliseen mediaan tekstin ja toimittaja luo kohun, joten aikaiseksi saadaan somekohu. Monet suomalaiset ajattelevat kuitenkin somekohun tarkoittavan aihetta, joka on herättänyt paljon huomiota netissä. Kummasta on lopulta kysymys?

Muutamia esimerkkejä viimeaikaisista somekohuista


Viimeisin somekohu saatiin aikaiseksi lasten ohjelmasta:
"""Yle päätti 26.4.2018, että Lasten Areenan ja Pikku Kakkosen katsojille tuttu lastenohjelmasarja Herra Heinämäen Lato-orkesteri siirretään kokonaisuudessaan verkkoon, Ylen Elävään Arkistoon. Sarja on jo pitkään ollut katsottavissa verkossa. Samalla sarjan, jota tehtiin kolme tuotantokautta vuosina 2008, 2009 ja 2014, uusinnat Pikku Kakkosen televisio-ohjelmassa lopetetaan.""" (1)
Iltalehti uutisoi tapauksesta näin:
"""Yle lopettaa Herra Heinämäki -sarjan esittämisen Pikku Kakkosessa - syynä somekohun aiheuttanut intiaanihahmo. Intiaanihahmosta tuli paljon negatiivista palautetta Twitterissä.""" (2)
"""Keskustelu intiaanihahmon asiallisuudesta alkoi Twitterissä, kun saamelaiskatsojat antoivat asiasta palautetta. Asiasta kirjoitti ainakin Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja Petra Laiti. Kun Yle päätti lopettaa ohjelman esittämisen Pikku Kakkosessa ja Areenassa, osa katsojista ei puolestaan ymmärtänyt, miksi tähän ratkaisuun päädyttiin.""" (2)
Aihetta käsiteltiin Youtubessa Junes Lokan ja Tiina Wiikin toimesta (3), jossa todettiin aiheesta suuttuneen ainoastaan yhden tahon eli Petra Laitin, sama todettiin Iltalehden uutisessa kiertoilmaiuksella "Asiasta kirjoitti ainakin Suomen Saamelaisnuorten ry:n puheenjohtaja Petra Laiti" (2).

Alunperin YLE ei ottanut edes Petra Laitin palautetta vakavasti, ohjelma poistettiinkin lähinnä YLE:n yhden työntekijän Sami Koiviston takia. Miksi YLE:n pitäisi edes reagoida jokaisen katsojan yksittäiseen vinkumiseen? Edustaako Petra Laiti Helsingissä saamelaisnuorten puheenjohtajana edes laajemmin saamelaisia, saati sitten intiaaneja tai edes laajempaa yleisöä? Yle kuitenkin reagoi siirtämällä ohjelman pois TV:stä nettiin, jossa katsojamäärät ovat tunnetusti murto-osan verrattuna TV-esityksiin. Tämä johti "somekohuun", joka seurasi ennen kaikkea ohjelman poistamisesta pikkusyyn takia TV:stä. Ei niinkään Iltalehdessä mainitusta syystä intiaaniin liittyen.


Tällä esimerkillä oli tarkoitus osoittaa miten mitättömistä syistä voidaan uutisoida somekohuista.

Esimerkki 2:

Hieman vastaavanlainen esimerkki löytyy Loldiers of Odin -nimisestä pelleryhmästä, jonka oli tarkoitus irvailla Soldiers of Odin -nimiselle katupartiointiryhmälle. Tuolloin ei puhuttu somekohusta, mutta LoO -ryhmän nopea tuleminen julkisuuteen oli hyvin omalaatuinen tapaus. Ryhmä lähetti youtubeen yhden videon (4), joka uutisoitiin hetimiten kaikissa suurimmissa suomalaisissa valtamedioissa. Aiheesta löytyy mm. YLE:n uutinen (5).

Ampparit -uutisointipalvelun avulla saattoi huomata, miten sama uutinen kopioitiin salamannopeasti kaikkiin suurimpiin valtamedioihin. Tuolloin ei kuitenkaan suurella yleisöllä ollut mitään tietoa, mikä oli pelleryhmän tarkoituksena. Samoin video oli vastikään julkaistu ja sillä ei ollut ollenkaan näyttökertoja. Siitä huolimatta uutisointi tapahtui samana päivänä videon julkaisun jälkeen 17.1.2016.

Ainoa järkevä selitys uutisointiin olikin siinä, että suomalaiset toimittajat tiesivät tarkkaan ketä pelleryhmään kuului ja pelleryhmällä oli hyvät yhteydet toimittajiin, ehkäpä heistä joku oli itsekin toimittaja ja näin ollen saivat nopeasti julkisuutta videolleen, jota ei ollut nähnyt kukaan. Katsojakertoja alkoi tietenkin muodostua, kun uutista kierrätettiin kaikissa suurimmissa suomalaisissa valtamedioissa.

Suomesta löytyisi toisenlaisiakin somekohuja...


Suomesta löytyisi esimerkkejä toisenlaisistakin somekohuista. Mauri Peltokangas arvosteli videollaan hallitusta ja video keräsi vaatimattomat 1,7 miljoonaa katsojakertaa. Kuitenkaan yksikään suomalainen valtamedia ei nähnyt aiheessa somekohua tai uutisoinut tapauksesta millään tavalla. Ainoastaan perussuomalaisten puoluelehti Suomen Uutiset teki aiheesta jutun (6).

Someen eli tässä tapauksessa Twitteriin tehty parodiapoliisitili Keijo Kaarisade parodisoi oikeiden vihapoliisien ja nettipoliisin tuotoksia ja sai tällä tavalla poliisijohdon ja sisäministeriön tykkäämään twiiteistään Tarkemmin aiheesta voi lukea Päivän Byrokraatista (7). Tämä toi valtavasti julkisuutta parodiapoliisi Keijo Kaarisateelle ja suosiota tuli valtavasti.

Huomioitiinko parodiapoliisia millään tavalla valtamedioissa? Huomioitiin ainoastaan Pressiklubissa 1.9.2017 julkaisemalla haastattelu. Kaikkialla muualla parodiapoliisi Keijo Kaarisade kylmän viileästi sivuutettiin uutisoinnista, vaikka parodiapoliisi oli omalta osaltaan osoittanut kuinka poliisin viestintä oli mennyt niin sekavaksi, ettei sitä voinut enää erottaa parodiasta. Oikean poliisin sekavista somekohuista voi lukea yhden jutun Suomen Uutisista: Ylikomisario Taponen vaatii terroristeja koulunpenkille (8).

Mitä näistä somekohuista voidaan päätellä?


Somekohuissa merkittävää ei ole lopulta niiden suosio tai vaikutus mihinkään. Somekohut voivat tavoittaa Mauri Peltokankaan videon tavoin lähestulkoon koko Suomen tai saattaa poliitikkojen ja poliisin toimet hyvin kyseenalaisiksi, kun he eivät osaa erottaa oikean ja parodiapoliisin viestintää toisistaan, samaan aikaan kun ovat olleet vastuullisessa asemassa luomassa kyseisen vihapuhepoliisin.

Lopulta ainoa merkitys onkin agendalla eli sopiiko se valtamedian luomaan maailmankuvaan. Somekohuun riittää yhden sekavan henkilön oma päivitys, jos se on vain valtamedian toimittajien näkökulmasta tarpeeksi kiinnostava. Muuta suosiota ja vaikutusta ei tarvita.


Lähteet:

1. YLE: Sami Koivisto: Lastenohjelma Herra Heinämäen Lato-orkesterin siirto netissä nosti tunteet pintaan – mistä on kysymys? 2.5.2018
2. Iltalehti: Yle lopettaa Herra Heinämäki -sarjan esittämisen Pikku Kakkosessa - syynä somekohun aiheuttanut intiaanihahmo http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804282200909645_u0.shtml 28.4.2018
3. Youtube: Vihapuhe FM 30.4.2018: Vappuaaton vihatunnelmia 30.4.2018
4. Youtube: Loldiers of Odin Tampereella 16.1.2016 17.1.2016
5. YLE: Katupartiointi poiki pilkkaversion – Tampereella partioi pelleryhmä Loldiers of Odin
https://yle.fi/uutiset/3-8602189 17.1.2016
6. Suomen Uutiset: Mauri Peltokankaan videolla miljoonia katsomiskertoja https://www.suomenuutiset.fi/mauri-peltokankaan-videoilla-miljoonia-katsojia/ 3.8.2017
7. Päivän Byrokraatti:: Suomen poliisin somekäyttäytyminen loi tilaa karikatyyrille, jota ei enää erota oikeasta http://paivanbyrokraatti.com/2017/08/21/vihapuhepoliisi/ 21.8.2017
8. Suomen Uutiset: Ylikomisario Taponen vaatii terroristeja koulunpenkille https://www.suomenuutiset.fi/pahkahulluin-twiittiketju-ikina-ylikomisario-taponen-vaatii-ikaisia-terroristeja-koulunpenkille/ 9.7.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti