lauantai 28. huhtikuuta 2018

Kaksi ääripäätä

Alunperin ei puhuttu kahdesta ääripäästä, vaan ainoastaan rasisteista ja heitä vastustavasta normaalista väestä. Termi "kahdesta ääripäästä" alkoi yleistyä vasta vuoden 2015 jälkeen, kun samat rasistit väittivät kiven kovaan turvapaikanhakijoihin liittyvän isoja ongelmia ja suvaitsevaisto piti tulijoita korkeasti kouluttautuneina naisina ja lapsina. Eli he olivat samaan aikaan korkeasti koulutettuja ja toisaalta valtaosa tulijoista oli naisia ja lapsia Syyriasta.

Pikku hiljaa katukuvasta alkoi näkymään entistä suurempia hyväkuntoisia miesjoukkioita. Yhä enemmän alettiin epäilemään minkälaista väkeä Suomeen tulee. Tilastoja selaamalla alkoi käymään selväksi, että yhä useampi tuli Suomeen Irakista, ei Syyriasta. Miehistä tulijoiden määrän sanottiin olevan 80%:a, katukuvassa tilanne saattoi näyttäytyä lähempänä 99%:a. Myöhemmin tehtiin vielä tutkimuksia koulutustaustasta ja paljastui, miten moni ei osannut lukea edes äidinkielellään (1).

Puhe ääripäistä alkoikin tulemaan vasta tämän jälkeen, kun julkisuudessa ja medioissa esitetyt väitteet teilattiin yksi kerrallaan. Toisin sanoen rasistit olivat olleet yli vuoden verran oikeassa, kun medioissa erilaiset suvaitsevaiset tahot olivat kertoneet asioista täysin mutu-tuntumalla. Tähän mutu-tuntumaan perustuivat väitteet korkeasti koulutetuista turvapaikanhakijoista, koska moni uskoi automaattisesti kaikkein rikkaimman ja koulutetuimman väen lähteneen pois Lähi-Idästä. Osittain mutu-tuntumia ruokki ajatus siitäkin, etteivät toimittajat kertoneet asioista rehellisesti kansalaisille, vaan tietoisesti valehtelivat suomalaisille. Varsinkin "tiedostava suvaitsevaisto" ei tämän takia ollutkaan kovin tietoinen asioista. Tietoa alkoikin tulla vasta vuoden verran myöhässä, joka on nykyisenä tietotekniikan aikakaudella todella pitkä aika.

Keskustelu ääripäistä kulminoitui lopulta Jyri Paretskoin kannanottoon "Tolkun ihmisistä" (2), johon kantaa otti jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Tavallaan annettiin ymmärtää olevan laidoissa kaksi ääripäätä ja keskellä asioihin kriittisesti suhtautuvat "tolkun ihmiset", jotka kannattavat osittain kumpaakin puolta, joskin kallistuvat hieman enemmän kriittiseen suuntaan.

Huvittava esimerkki mantran toistamisen voimasta nähtiin kuitenkin vuoden 2017 puolella, kun vihreiden kansanedustaja ja puheenjohtajakilpailussa toiseksi tullut Emma Kari yritti kertoa samaa mantraa "Täällä on naisia ja lapsia" (3) ottaessaan kantaa taustalla olevaan turvapaikanhakijoiden mielenosoitukseen, jonka osallistujista kaikki olivat miehiä, jos ei suomalaisia naisia lasketa mukaan.

Keskustelu ääripäistä on jäänyt elämään taustalle ja siitä saatetaan puhua nykyisin herkemmin. Harvempi kuitenkaan muistaa ääripääkeskustelun juontaneen juurensa rasistien esittämistä oikeista tiedoista ja epäilyistä, jotka lopulta osoittautuivat todeksi.Lähteet:

1. IS: Ministeriö: Tuhannet turvapaikanhakijat eivät osaa lukea eivätkä kirjoittaa
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001117027.html 11.2.2016
2. Iisalmen Sanomat: Tolkun ihmiset http://www.iisalmensanomat.fi/news/tolkun-ihmiset/ 28.1.2016
3. MV-lehti: Vihreiden Emma Kari valehtelee tekoitkua vääntäen (video)
https://mvlehti.net/2017/02/13/vihreiden-emma-kari-valehtelee-tekoitkua-vaantaen-video/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti