keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Ilja Janitskin

Ilja Janitskinin perustaman MV-lehden suosion nousu


MV-lehti alkoi saada ihmeen kaupalla suosiota ja nimeä vuoden 2015 jälkeen. Lehden jutut olivat samaa kokoluokkaa kuin kännyköiden txt-viestit ja ne sisälsivät valtavan määrän alkeellisia kirjoitusvirheitä. Olisi hyvin vaikeaa ollut uskoa, että tuolla konstilla saa minkäänlaista suosiota. Merkittävä syy tähän saattoikin olla Ilja Janitskinin kyky käyttää hyväkseen Facebookin kaltaisia somekanavia MV-lehden markkinoinnissa. Mahdollisesti koko lehti toimi jonkinlaisen markkinointi/mainossovelluksen kautta, joten sen suosio kasvoi todella nopeasti.

Suosion kasvettua varsinkin valtamedioiden toimittajat laittoivat ilmiön suuruuden merkille. Yhä useampi iso media alkoi tekemään uutisjuttuja MV-lehdestä ja sen perustajasta Ilja Janitskinista, joka kasvatti nettilehden ja sen perustajan suosiota entisestään.

MV-lehti osui markkinoille oikeaan aikaan, kun ihmisten luottamus valtamedioihin oli heikolla tolalla. Tosielämän havainnot varsinkin turvapaikanhakijatilanteesta ei kohdannut valtamedian otsikoiden kanssa, kun uutisten mukaan Suomeen piti tulla ainoastaan syyrialaisia lapsia ja naisia, samaan aikaan katukuvaa hallitsivat suuret miesjoukkiot.

MV-lehti esitti myöhemmin todisteita, miten päiväkodeista on löytynyt sotarikollisia (1,2) erilaisten kotoutumisohjelmien myötä. Ainoastaan kuukautta aikaisemmin YLE:llä oli sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertonut Suomessa tiedettävän hyvin minkälaista väkeä maahan päästetään (3).

Yksi merkittävä syy suosioon oli myös nettilehdessä esitetyt kuvat rikollisista nimineen ja kuvineen, jotka olivat aiemmin olleet esillä korkeintaan erilaisilla paljastusfoorumeilla netissä. MV-lehti tarjosikin sopivan alustan tietojen laajempaan levitykseen. Tämä oli epäilemättä suurin syy, miksi yhä useampi poliitikko ja toimittaja alkoi pelätä MV-lehteä. Tieto nimistä ja kuvista levisi nopeasti ja sitä ei voinut hallita mitenkään.

Nettilehden perustaja Ilja Janitskin joutuikin näiden seikkojen vuoksi valtavan poliittisen ajojahdin kohteeksi, johon osallistui koko Suomen poliittinen johto. Näennäisesti operaatio hoidettiin SDP:n nuorisojärjestön edustajan Hanna Huumosen nimellä, mutta operaation laajuudesta päätellen siihen oli valjastettu kaikki suomalaiset poliittiset ja median instanssit viranomaistoiminta huomioiden. Eri tahoja ja tavallisia kansalaisia pyydettiinkin useissa suomalaisissa medioissa tekemään järjestelmällisesti rikosilmoituksia Ilja Janitskinia ja MV-lehteä vastaan, yksi esimerkki (4).

Ajojahti kiihtyy


Suomessa ei ole varmaan koko maan historian aikana nähty yhtä poliittisesti latautunutta ajojahtia mikä on kohdistunut Ilja Janitskiniin. Vastaavia esimerkkejä voi etsiä korkeintaan ulkomailta Wikileaksin perustajasta Julian Assangesta tai tietovuotaja Edward Snowdenista

Alunperin Ilja Janitskin oli nettilehteä perustaessaan Espanjassa. Suomalaiset viranomaiset lähettivät pidätysmääräyksen suur- ja sotarikolliseksi nimetystä Iljasta paikallisille viranomaisille. Iljaa kuvattiin hyvin vaaralliseksi mieheksi, vaikka ainoastaan kuukausia aiemmin Ilja oli esiintynyt YLE:n Perjantai ohjelmassa (5) koiransa kanssa ja kertonut mm. opettavansa paikallisia lapsia jääkiekossa. Samasta vaarallisuuteen perustuvasta syystä Ilja huumattiin lääkkeillä viranomaisten toimesta (6). Viranomaiset eivät uskoneet lopulta Iljan vaarallisuuteen ja laskivat hänet menemään. Ilja siirtyikin tämän jälkeen Andorraan.

Suomalaiset viranomaiset eivät kuitenkaan luovuttaneet, vaan Ilja oli saatava kiinni keinolla millä tahansa. Ilja pyrittiinkin saamaan Suomeen mm. Interpolin avulla. Lopulta Ilja saatiin pidätettyä Andorrassa, jossa oli kuukausia vankilassa. Samaan aikaan Ilja kärsi kovista syöpähoidoista, kun hänellä on sanottu olevan kaikista vakavimman 4. asteen syöpä. Ilja tuotiin lopulta Suomeen 14.4.2018.

Kaikista huolestuttavinta on ollut tieto siitä, ettei Ilja Janitskin olisi saanut minkäänlaista syöpähoitoa Suomeen tuomisen jälkeen (7). Aiheesta on uutisoinut ainoastaan kaksi mediaa eli 7 Päivää-lehti ja MV-lehti. Suomessa on perinteisesti paapottu jopa moninkertaisia ihmisten tappajia ja murhaajia, kuten viimeaikaista Turun terroristia Abderrahman Bouananea (2 kuolonuhria, 8 loukkaantunutta). Janitskinin tapaus ei ole kiinnostanut myöskään yhtäkään ihmisoikeusjärjestöä, kuten Amnesty Internationalia, joka on erikoistunut poliittisiin vankeihin.

Iljan rikokset


Iljan rikoksista on puhuttu suomalaisissa valtamedioissa naurettavaan sävyyn. Iljaa on kuvailtu ns. suurrikollisena, kun on lueteltu erilaisia rikosnimikkeitä peräkkäin. Todellisuudessa rikosnimikkeet ovat tasoa netistä torrentin lataaminen, sivun kopioiminen valtamediasta, pedofiilin nimen ja kuvan paljastaminen foorumilla tai median omistajan syyttäminen lukijoiden kommenteista.

Yleensä tälläisistä rikoksista ei Suomessa jaeta minkäänlaisia tuomioita tai niistä saa ainoastaan pieniä sakkotuomioita tai korkeintaan ehdonalaista. Ilja Janitskinin kohdalla miestä on pidetty kuukausia ensin vankilassa ja ei ole haluttukaan kuulustella siellä mistään, vaan on hetimiten vaadittu vangittavaksi ja tutkintavankeuteen. Luultavasti Janitskinin kohdalla pyritäänkin pitkittämään tutkintavankeutta, että saataisiin luotua tätä kautta sopiva rangaistus.

Ilja Janitskinin suurin rikos onkin ollut nöyryyttää suomalaisia valtamedian edustajia ja poliitikkoja, samoin kuin omaa tapaustaan tutkineita viranomaisia mm. "surffaako-rikostarkastaja-harri-saaristola-tyokoneellaan-nettiporno-ja-seksilelusivuilla". Tosin tämä artikkeli on myöhemmin poistettu MV-lehdestä.


Iljan luonne


Iljaa on pidetty eri piireissä joko "sananvapauden sankarina" tai totuuksien julkituojana. Iljan taustatarinasta tiedetään kuitenkin sen verran, että hän toiminut mm. rikollisjärjestö Bandidoksessa ja myöhemmin omatoimisena hieromoyrittäjänä. Ilja on myös profiloinut itsensä tatuoimalla kaksi 8-sakaran tähteä solisluiden kohdalle (8). Vankilatatuointeihin erikoistuneet sivustot pitävät tätä merkkinä korkean luokituksen omaavasta venäläisestä varkaasta. Todennäköisesti tatuoinnin tarkoitus on silti ollut kuvastaa korkean profiilin varasta.

Voidaankin ajatella Iljan olevan ennen kaikkea opportunisti, joka pyrkii tekemään kaikkensa maksimoidakseen oman hyödyn. Samasta syystä hänen luotettavuusarvonsa ei ole kovin korkea ja puheisiin ja erilaisiin huhuihin pitää suhtautua varauksella.

Ilja on tunnetusti venäläistaustainen ja MV-lehteä on syytetty ruplarahojen käytöstä. Minkäänlaisia todisteita tälläisistä seikoista ei ole kuitenkaan esitetty missään, vaan väitteiden tarkoitus onkin ollut toimia mustamaalaamistarkoituksessa. MV-lehden taustalla on toiminut todistettavasti yksittäisiä venäläismielisiä tahoja mm. toimittajina, mutta heidän merkityksensäkin on kokonaisuuden kannalta ollut vähäinen.

MV-lehteä ja Iljaa ei ensisijaisesti ajattele silti venäläisinä. Eikä hän ole profiloitunut muutenkaan venäläissuomalaisena, jos ei oteta huomioon tatuointia. Omissa puheissaankin hän on mieltänyt enemmän puoluepoliittisesti vihreiden puolelle. Kansallismielisyys tuskin on ollut koskaan Iljan kohdalla niin korkeassa roolissa kuin hänen puolestaan puhuneet tahot mm. presidentinvaalikampanjassa ovat toitottaneet.
 

Iljan tarinan opetus


Suomea on pidetty yhtenä lehdistönvapauden kärkimaista. Viimeistään Iljan tapaus osoittaa, että Suomessa tilanne on aivan samanlainen kuin muuallakin. Jos astut liian isoille varpaille, niin sinut tullaan hakemaan mistä tahansa asti Suomeen tuomittavaksi. Tärkeintä onkin antaa opetus, että valtaeliitin arvosteleminen on aina oltava tietyissä rajoissa ja hallittavissa tai muuten voi käydä huonosti. Tämä ei tarkoita, etteikö valtaeliittiä voisi arvostella. Sille on vain olemassa olevat rajat, joita ei sovi ylittää.


Lähteet:

1. MV-lehti: Sotarikollinen löytyi Suomesta päiväkodista!
https://mvlehti.net/2016/04/27/sotarikollinen-loytyi-suomesta-paivakodista/ 27.4.2016
2. MV-lehti: Toinenkin etsintäkuulutettu sotarikollinen Kangasalan päiväkerhossa! https://mvlehti.net/2016/04/29/toinenkin-etsintakuulutettu-sotarikollinen-kangasalan-paivakerhossa/ 29.4.2016
3. YLE Areena: Päivi Nerg kertoo Suomessa tiedettävän jokaisen turvapaikanhakijan taustan A2-ilta: Turvattomuus-ilta https://areena.yle.fi/1-3081799 2.3.2016
4. Journalistiliitto.fi: Rikosilmoitus MV-lehdestä https://journalistiliitto.fi/fi/liitto-auttaa-rikosilmoituksen-tekemisessa-mv-lehdesta/ 4.5.2016
5. Yle Areena: Janitskinin totuus https://areena.yle.fi/1-3297557 5.2.2016
6. MV-lehti: Dokumentti Ilja Janitskinin tahdonvastaisesta huumauksesta
https://mvlehti.net/2016/11/02/dokumentti-ilja-janitskinin-tahdonvastaisesta-huumauksesta/ 2.11.2016
7. Seiska: Ilja ei saa syöpälääkkeitään https://www.seiska.fi/Uutiset/Ilja-Janitskinin-aiti-Seiskalle-Ilja-ei-saa-syopalaakkeitaan-poliisivankilassa-Tama-on 17.4.2018
8. MV-lehti: Iljan tatuointi https://mvlehti.net/2017/06/25/ilja-janitskin-toipuu-hyvin-eilen-hataleikkaus/ 25.6.2017

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti